keskiviikko 19.9.2018 | 02:22
UUTINEN | KP24

Keskipohjanmaan pääkirjoitus 28.6.: Sanoma pelastamaan tietotoimistoa

to 28.6.2018 klo 00:05 [päivitetty to 07:50]

Media-alan yrityskaupat jatkuvat.

Muutama päivä sitten Kaleva ilmoitti ostavansa Joutsenmedian paikallislehdet, keskiviikkona Sanoma Media Finland ilmoitti ostaneensa Alma Median ja Turun Sanomien osuudet Suomen Tietotoimistossa. Osakekaupan jälkeen Sanoman osuus 131-vuotiaassa tietotoimistossa nousee 75,4 prosenttiin. Käytännössä mm. Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma päättää mitä STT:ssä jatkossa tapahtuu.

Helsingin Sanomat ei itse ole STT:n uutistoimituksen asiakkaana. Sanoma Media ilmoittaa HS:n siirtyvän käyttämään Ilta-Sanomien tavoin STT:n uutispalvelua. Jopa STT:n koko toiminta oli vielä muutamia kuukausia sitten vaakalaudalla kun sen omistajat ja asiakkaat irtisanoivat sopimuksiaan. STT:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Sadeojan mukaan omistajien yhteinen sävel tietotoimiston strategiasta puuttui. Sekä Alma Media, että Turun Sanomat ovat omistajina Lännen Mediassa, joka on teemoissa ja lukemistossa korvannut STT:n. LM tuottaa sisältöjä 13 suomalaiselle maakuntalehdelle, myös Keskipohjanmaalle. Kun digitaalinen murros yllätti media-alan, menettivät mediatalot lyhyessä ajassa merkittävästi sekä mainos- että tilaustuloja. Talousahdinko pakotti mediatalot miettimään myös mistä sisällöistä ne olivat valmiit maksamaan. Osa STT:n vanhoista asiakkaista luopui tietotoimiston tuottamasta sisällöstä kokonaan aiheuttaen STT:n talouskriisin.

Valtio tuki media-alan murroksesta kärsivää MTV:tä kolmella miljoonalla eurolla ja myös STT:lle on luvattu 1,5 miljoonaa euroa muutoskauden tukeen. Omistajavaihdos merkitsee sitä, että STT:lle annettava tuki jää kertaluonteiseksi, siitä ei tule jatkuvaa mediakilpailua vääristävää tukea.

Sanoma ilmoitti halunsa kehittää STT:n sisältötuotantoa yhdessä asiakkaidensa kanssa. Hyväntekeväisyyttä ei Sanoma STT:n kautta harrasta. STT:n entisessä ja nykyisessä asiakaskunnassa on toiveita, että ne voisivat hankkia kilpailukykyiseen hintaan STT:ltä sellaiset sisältöpaketit, jotka sopivat niiden tarpeisiin. Yhden ison omistajan käsissä STT:n sisältötuotantoa pystytään linjaamaan tehokkaammin. Sanoman halu on tietysti pitää mahdollisimman kattava asiakaskunta. Paluun STT:n uutisasiakkaiksi voi tehdä moni mediatalo. Mm. Kaakon Viestinnän lehdet ostivat vielä muutama vuosi sitten osan uutissisällöstään Sanomilta.

STT:n omistusjärjestelyiden myötä hälveni myös pelko siitä, että suomalainen journalismi ja sisällöntuotanto jatkossa nojaisi vain veronmaksajien kustantaman Ylen varaan. Aika näyttää miten käy.

Kauko Palola

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

Lounastori
Lounaspaikat tänään

Fingerpori