UUTINEN | KP24

Maakunnat maksavat tulevaisuudessa suuria summia tilavuokria

Ke 16.5.2018 klo 18:40

Maakuntien tilakeskus Oy toimitti keskiviikkona alustavat tilavuokrat maakunnille. Vuodesta 2020 lähtien kaikki maakunnat vuokraavat tilakeskukselta tarvitsemansa kiinteistöt, kuten esimerkiksi sairaalat.

Maakunta- ja sote-uudistuksessa sairaanhoitopiirien ja erityishuoltopiirien tilat siirtyvät maakuntien omistamalle tilakeskukselle. Kuntien omistamia sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistöjä ei siirretä maakunnalle, mutta maakunta vuokraa kiinteistöt kolmen vuoden ajan.

Maakuntien tilakustannusten arvioidaan olevan noin kymmenen prosenttia kaikista maakuntien menoista. Yhteensä arvioitu vuokrasumma maakuntauudistuksen ensimmäisenä vuonna, eli vuonna 2020 on noin 1,9 miljardia euroa, ja se koostuu noin 10 000 vuokrasopimuksesta.

Arvioiden mukaan vuonna 2020 Keski-Pohjanmaa maksaisi vuokraa tilakeskukselle 26,8 miljoonaa euroa, Pohjanmaa 65,3 miljoonaa euroa ja Pohjois-Pohjanmaa 139,5 miljoonaa euroa. Ensimmäisinä maakuntauudistuksen vuosina vuokrien arvioidaan nousevan selvästi.

Kuntakohtaiset vuokralaskelmat maakuntien käyttöön siirtyvistä tiloista toimitetaan kuntiin myöhemmin, kun valtioneuvoston asetus on valmistunut. Valtiovarainministeriö järjestää asetuksesta kuulemistilaisuuden, jonka perusteella asetukseen saattaa tulla vielä muutoksia.

#
Fingerpori