UUTINEN | KP24

Jäärovat näyttävinä röykkiöinä Rahjan saaristossa

Ma 16.4.2018 klo 15:10

Hanna Rautio

Kalajoelle Rahjan saaristoon on kohonnut näyttäviä jäärovia eli päällekkäin kasaantuneita jäälohkarevuoria. Noin viiden metrin korkuiset rovat ovat olleet saaristossa Hevoskarin tuntumassa jo toista kuukautta, kertoo Ilmatieteen laitoksen merijään mittaajana toimiva kalajokinen Esa Pirkola.

Kauniiden kevätkelien myötä jäällä liikkuvat ihmiset ovat löytäneet rovat, jotka esiintyivät viikonlopun aikana useissa sosiaalisen median päivityksissä.

Pirkolan mukaan rovat näkyvät jo kauas, mutta mantereelta niitä voi olla vaikea erottaa. Paikalle pääsee jäätä pitkin Konikarvon satamasta tai Himankakylästä. Pirkola arvioi matkaksi noin viisi–kuusi kilometriä.

– Rova syntyy, kun jäät lähtevät liikkeelle kovalla tuulella ja kasaantuvat matalikon päälle. Mitä paksumpi jää, sitä paremmin lohkareet pysyvät päällekkäin. Noin 40-senttisistä jäistä tulee jo komea kasa, Pirkola selvittää.

Kalajoen edustalla merijää on vielä hyvin vahvaa. Eilisten mittausten mukaan jää on 53 senttiä paksua merivartioaseman ja Rahjan saariston mittauspisteillä.

– Täällä ulompana merellä, lähellä Kallaa jää on jo ohuempaa, koska jää muodostui myöhemmin. Väylä Kalajoen satamaan on myös auki, eikä se enää jäädy tälle talvelle.

Pirkolan mukaan merijäiden pysymistä on vaikea ennustaa. Kova etelätuuli ja jään päälle nouseva vesi voivat hajottaa jäät nopeastikin.

Tavallisen ulkoilijan on aina hyvä varmistaa jäätilanne esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ennen jäälle lähtöä.

#
Fingerpori