UUTINEN | KP24

Tulvat lähestyvät vielä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaata – Vääräjoessa odotettavissa harvinaisen suuri tulva

Ma 16.4.2018 klo 14:43

Hanna Rautio

ELY-keskuksen antaman varoituksen mukaan keskipohjalaisjokien ja vesistöjen vedenpinnat lähtevät nousuun tämän viikon aikana. Pohjois-Pohjanmaalla ollaan ennusteen mukaan samassa tilanteessa huhtikuun viimeisellä viikolla.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Perhonjoen vesistössä Ullavanjärvessä on huomautus korkeasta vedenpinnasta. Vedenpinnan ennustetaan nousevan korkeimmilleen ensi viikolla. Odotettavissa on lukemat, jotka toistuvat kymmenen vuoden välein.

Esimerkiksi Perhonjoessa Lahnakoskella vesi on korkeimmillaan tulevana viikonloppuna. Lukemissa päästää sellaisiin, jotka toistuvat kolmen vuoden välein.

Kälviänjoessa Hyypän kohdalla virtaamat ovat kasvussa. Siellä huippua odotetaan perjantaille, jolloin vedenkorkeus on yli tason, mikä toistuu kerran kymmenessä vuodessa.

Lestijoessa Kannuksen ja Himangan rajalla virtaamat ovat nousussa, mutta vesi on korkeimmillaan vasta viikon päästä.

Pohjois-Pohjanmaalla Kalajoen virtaamat ovat nousussa Niskakosken kohdalla, johon myös odotetaan harvinaisempia tulvia. Tulvahuippua ennustetaan ensi viikon maanantaille.

Kalajoen Rautiossa Vääräjokeen ennustetaan vedenkorkeutta, joka toistuu vain kerran 50:ssä vuodessa. Virtaamat ovat jo nousussa ja tulvahuippua odotetaan tulevalle lauantaille.

#
Fingerpori