SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
ti 13.3.2018 klo 17:53 [päivitetty ti 18:05] 0

Syyttäjä tarjosi Kittilän kuntapäättäjille rikosten tunnustamista, kukaan ei suostunut. Nyt vaaditaan ehdollista vankeusrangaistusta.

Pekka Mauno

Syyttäjä on tarjonnut syytteessä oleville Kittilän luottamushenkilöille tutkinnan alkuvaiheessa tunnustamismenettelyä, mutta yksikään nyt syytteessä olevista 27 luottamushenkilöstä ei siihen tarttunut.

Olimme laskeneet rangaistusseuraamukseen tunnustamisen alennuksen. Jokaisen vastaajan osalta se olisi ollut erilainen siitä riippuen, millaiseen rikokseen hänen katsottiin syyllistyneen, kertoo Oulun syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen.

Hän ei ryhdy tarkentamaan, kuinka suuren helpotuksen tunnustaminen olisi tuonut. Vastaajat oli jaettu epäillyn rikoksen perusteella neljään ryhmään. Halvimmillaan olisi päässyt muutaman satasen sakoilla. Joidenkin osalta osa syytteistäkin olisi jäänyt kokonaan nostamatta.

Esitutkintaa rajoittamalla työturvallisuusrikokset ja eräät tutkintapyynnöt olisi jätetty tutkimatta, kertoo Junnikkala-Heikkinen.

Tunnustamismenettely on esitutkintalaissa oleva tapa nopeuttaa rikosoikeudenkäyntiä. Jos syytteeseen joutuva tunnustaa, se säästää syyttäjältä näytön hankkimisen vaivan.

Tiistaina Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä alkaneessa oikeudenkäynnissä tulivat ensi kertaa julkisiksi rangaistusvaatimukset.

Syyttäjä vaatii törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä 27 Kittilän luottamushenkilölle ehdollista vankeusrangaistusta

Osa samoista luottamushenkilöistä on syytteessä myös virka-aseman väärinkäyttämisestä ja työturvallisuusrikoksesta. Syyttäjä vaatii heille näistä rikoksista sakkorangaistusta.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Vieläkin voi tunnustaa

Kihlakunnansyyttäjän mukaan tunnustamismenettelyä voidaan soveltaa vieläkin.

Tarjous ei tietystikään ole sama. Syytteet on nostettu ja niistä ei voi luopua. Jos iso joukko vastaajista lähtee mukaan syyteneuvotteluun, voitaisiin tarjota alennusta rangaistusvaatimukseen, sanoo Junnikkala-Heikkinen.

Valmisteluistunnossa oli paikalla ainoastaan neljä syytteessä olevista kuntapäättäjistä. Videoyhteyden kautta valmisteluistuntoon osallistui myös Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä, jonka irtisanomiseen suurin osa syytteistä liittyy.

Kun kihlakunnansyyttäjä muistutti alkukesällä 2016 tehdystä sovintotarjouksesta, syytteessä oleva edellisen valtuuston jäsen Torsti Patakangas huomautti, että esimerkiksi hän olisi tullut tunnustaneeksi asioita, joista nyt ei ole edes nostettu syytettä.

Esitutkinta oli silloin vielä kesken. Syyttäjän teonkuvaukset perustuivat esitutkinnan sen hetken tilanteeseen, vastasi Junnikkala-Heikkinen.

Yksi epäilty vaihtui todistajaksi

Syyskuun 11. päivänä alkavaa jutun pääkäsittelyä varten on varattu kolme istuntopäivää viikossa kahdeksan viikon ajan.

Tiistaina syyttäjät ja asianomistajien asianajajat miettivät käräjätuomari Vilho Niirasen johdolla, miten oikeudenkäynnistä saataisiin mahdollisimman sujuva. Arvio oli, että pääkäsittelyssä ehditään kuulla 2-3 asianosaista päivässä, vaikka käräjiä istuttaisiin aamusta iltaan.

Kiinnostava yksityiskohta on yhden Kittilän kuntapäättäjän siirtyminen epäillystä todistajaksi. Kyseinen valtuutettu oli kuuluisassa 16.12.2013 valtuuston kokouksessa tekemässä päätöstä, jolla peruttiin kunnanjohtaja Anna Mäkelän tekemä tutkintapyyntö ja palautettiin Jouni Palosaari Levin hissiyhtiön johtoon.

Syyttäjä Katri Junnikkala-Heikkilä perusteli todistajan roolia sillä, että kyseinen valtuutettu oli seuraavissa kokouksissa toiminut toisella tavalla ja jättänyt päätöksiin eriävän mielipiteen.

Tausta

Tunnustamalla

helpotusta tuomioon

Rikoksesta epäilty voi tunnustamalla saada helpotusta tuomioonsa.

Kyse on vuodesta 2015 alkaen rikosoikeudenkäynneissä käytetystä tunnustamismenettelystä.

Sen tarkoitus on säästää oikeudenkäyntiin kuluvaa aikaa. Jos tunnustaminen tapahtuu esitutkinnan aikana, myös esitutkintaa voidaan rajoittaa.

Tunnustamalla voi ainoastaan saada huojennusta rangaistukseensa, mutta sen avulla ei vapaudu rangaistuksesta.

Jos tunnustamismenettely johtaa esitutkinnan rajoittamiseen, sen avulla syytetty voi kuitenkin välttyä lisäsyytteiltä.

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

LOUNASTORI
Lounaspaikat tänään

FINGERPORI

Fingerpori