perjantai 19.10.2018 | 20:28
UUTINEN | KP24

Kolumni: Nyt kääritään hihat ja töihin

Arja Kangas
Pe 12.1.2018 klo 17:05

Viime viikkoina on keuhkottu eduskunnan hyväksymästä työttömyyden aktiivimallista, missä edellytetään työttömältä itseltään tekoja. Uuden lain mukaan 65 päivän tarkastelujaksolla on työttömän kyettävä näyttämään aktiivisuutensa tekemällä esimerkiksi 18 tuntia pätkätyötä tai osoittamalla muuten viriiliä työnhakumeininkiä. Jos työtön ei tähän pysty, vähennetään seuraavan 65 päivän ajan 4,65% työttömyyspäivärahasta.

Hallituksella on varmasti aito huoli talouskasvusta, jota tarvitaan valtion velan hoitoon ja huoltosuhteen korjaamiseen. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan maassamme oli viime lokakuussa 197 000 työtöntä ja työttömyysprosentti oli 7,3.

Merkillistä on se, että samaan aikaan avoimia työpaikkoja maassamme on reilusti yli 30 000. Sen huomaa jo Selänteen alueellakin, kun yritykset, Nihak ja henkilöstöpalveluyritykset ovat järjestämässä rekrytointitapahtumia.

Työmarkkinoita näyttää vaivaavan kohtaanto-ongelma. Suomeksi sanottuna yritykset eivät löydä työttömistä itselleen riittävästi ammattitaitoista väkeä. Jonkin verran apua on saatu maahanmuuttajista, joita tullaan vielä tarvitsemaan ikärakenteemme vääristymisen myötä.

Mietin viime viikolla maamme perustuslakia, missä jokaisella kansalaisella on samat oikeudet ja velvollisuudet. Löysin lakipykälistä oppivelvollisuuden ja asevelvollisuuden, mutta työvelvollisuutta en sieltä löytänyt. Siis pakkotyötä ei tunneta.

Mutta vanha kansa tapasi sanoa, että kenen jalka kapsaa, sen suu napsaa. Eikä maaten markat kasva. Eli työtä tekemällä synnytetään hyvinvointia. Se muuten on varmaa faktaa.

Työttömyyden hoito ei ole mikään helppo juttu. Työttömissä on paljon terveysrajoitteisia eri sairauksineen. Ja miten muutat töihin Helsinkiin jos olet rakentanut Selänteen alueella yli 200 000 euron omakotitalon sivukylälle ja etelässä joudut maksamaan tuplasti enemmän. Mukaan saat sadantuhannen euron velan ja tuulen huuhtoman takaliston. Eniten minua risoo työn nirsoilu. Usein työtön työnhakija hakee vain koulutusta vastaavaa työtä, vaikka tarjolla olisi yksinkertaista duunia siksi ajaksi kunnes oman ammatin pesti heltiää. Mutta jos työ olisi herkkua niin herrat tekisivät ite.

Heikki Syrjäniemi

#

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit

Lounastori
Lounaspaikat tänään

Fingerpori