Paikallisuutiset

Eduskuntavaalit: Lisen Sundqvistin auttamishalu heräsi jo lapsuuden kodissa

Kuva: Pentti Höri

Pentti Höri

Pohjanmaan vasemmistoliitto nimesi viime viikonloppuna kahdeksan eduskuntavaaliehdokastaan. Pietarsaarelainen kulttuurityöntekijäLisen Sundqvist on yksi heistä.

Politiikassa hän on vielä untuvikko. Reilu vuosi sitten hän tuli valituksi Pietarsaaren kaupunginvaltuustoon ensikertalaisena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sosiaaliset näkökulmat tulevat kuitenkin jo lapsuudenkodista Kivilösistä. Heikommilla resursseilla varustettujen auttaminen oli perheessä itsestään selvää.

– Opiskelin Åbo Akademissa ja olin myös töissä siellä aika pitkään. Poliittisesti aktiivisia ihmisiä oli paljon laidasta laitaan. Yksi työkaveri oli mukana Turun vihreässä vasemmistossa, ja minun näkemykseni yhteiskunnasta sopi jotenkin yksiin.

Terveysasiat ja ihmisen vanhuus ovat tulleet häntä lähelle luottamuspestissä sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Sundqvist kantaa huolta myös nuorista, joiden kanssa hän on ollut paljon tekemisissä.

– Yhä useampi on väliinputoaja. Sen estämiseen tarvitaan nyt jonkinlainen kunnon satsaus. Esimerkiksi ammattikoulutuksen lähiopetuksen väheneminen näkyy jo nuorissa, he tarvitsisivat enemmän ohjausta. Halvalla saa harvoin hyvää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyhallituksen aikana naisten asema on heikentynyt, Lisen Sundqvist näkee.

– Ihan selkeästi on tullut takapakkia. Julkisella sektorilla tehdyt leikkaukset, kuten lomaraha, kohdistuvat 80-prosenttisesti naisiin. Talkoot, joihin kaikkien piti osallistua, jäävät kyllä aika pitkälle näiden ihmisten tekemiksi. Se ei oikein mahdu minun päähäni.

Sundqvistin mielestä tämän päivän politiikan ideologiasta tulee mieleen Margaret Thatcher, joka julisti ettei yhteiskuntaa ole.

– Joko pärjäät tai et, mutta älä odota liikoja yhteiskunnalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työttömien aktiivimallin hän laittaisi menemään saman tien.

– Se asettaa ihmiset niin eriarvoisiin asemiin. Jos et aktiivisuudesta riippumatta löydä työtä, päivärahaa leikataan. Tulee sellainen fiilis, että työttömyys on oma vikasi.

Jos Lisen Sundqvist tulisi valituksi eduskuntaan, hän toimisi kotiseudun infran puolesta. Kasitien kunto ja lentokentän vaikeudet ovat hänestä järkyttävää luokkaa.

– Tämä on yksi Suomen harvoja alueita, joka toimii oikeasti veturina ja jossa luodaan työpaikkoja. Onko tarkoitus, että vain suurkaupungit kasvavat? On mielenkiintoista, että keskusta johtaa hallitusta, joka edesauttaa elävän ja palveluja tarjoavan maaseudun mahdollisuuksien romahtamista.

Kevään vaaleihin Sundqvist varautuu tapaamalla ihmisiä mahdollisimman paljon.

– Yritän kuunnella, mitä mieltä he ovat ja mikä mättää. Ihmiset ovat selvästi huolissaan. Viime vuosien nousukausi ei ole välttämättä näkynyt ihmisten arjessa. Se rullaa varmaan, jos sattuu olemaan vakituinen työpaikka.

Lisen Sundqvist, vas.

51-vuotias kulttuurityöntekijä

perhe: vaimo ja kaksi kissaa

asuu: paritalossa Pietarsaaren keskustassa

harrastaa: lukemista, kirjoittamista, bassonsoittoa

mieluiten syö: sushia, lähinnä vegeruokaa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä