Viihde

Pietarsaaren seudun pojat käyvät asuntokauppaa Torreviejassa Espanjassa

Kiinteistövälitystoimisto Stenman Real Estate välittävät asuntoja pohjoismaalaisille.

Pietarsaari

LuotolaisetKim Stenman ja pikkuveliIsak sekä pietarsaarelainenKenneth Ahlgren avasivat kiinteistövälitysyrityksen kesäkuussa Espanjan kaakkoisrannikolla, Torreviejassa. Kauppa on lähtenyt kolmikon mukaan hyvin vauhtiin ja tällä hetkellä heidän kotisivuillaan on jo noin 70 myytävää kohdetta hintahaarukassa 55–600 000 euroa.

Yrityksen omistaja Kim Stenman on opiskellut Lontoossa kiinteistövälitysinvestointia ja oli sen jälkeen kolme vuotta töissä muiden välittäjien palveluksessa Torreviejassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Päätin, että perustan tutulle alueelle oman välitystoimiston, joka palvelee lähinnä skandinaaveja: ruotsalaisia, norjalaisia ja suomalaisia, Stenman kertoo.

”Lähes poikkeuksetta etsitään ja halutaan asuntoja, joissa on merinäköala ja aurinko paistaa asuntoon pitkään. Se näkyy myös hinnassa. Kahdella täysin identtisellä asunnolla voi olla jopa 30 000 euron hintaero.” Kim Stenman

Markkinarako syntyi, kun etenkin ruotsalaiset ja norjalaiset, myös suomalaiset alkoivat ostaa alueelta kiinteistöjä kiihtyvällä tahdilla.

– Eikä kasvulle näy loppua. Tämä vuosi on ollut historiallinen siinä mielessä, että ruotsalaiset eivät ole koskaan aiemmin ostaneet näin paljon asuntoja espanjasta, Stenman jatkaa.

Ahlgren kertoo, että tyypilliset asiakkaat ovat joko jo eläkkeellä tai sen kynnyksellä 60+ -vuotiaita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asuntoja menee myös nelikymppisille perheille, mutta enimmäkseen se ovat loma-asuntoja.

Yrityksen markkina-alue on Torreviejasta puolen tunnin ajomatka pohjoiseen ja etelään. Toimisto sijaitsee pari kilometriä kaupungin keskustasta.

– Pääkohteet löytyvät La Matan alueelta, missä on myös saman nimellä tunnettu hiekkaranta, joka on alueen paras ranta. Rannalla vilvoittelee päivittäin jopa 10 000 ihmistä. Juuri tällä alueella asuu todella paljon skandinaaveja, Ahlgren tietää.

Asunnon valinnassa merinäköala ja aurinkoisuus ovat Stenmanin mukaan kovia myyntivaltteja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähes poikkeuksetta etsitään ja halutaan asuntoja, joissa on merinäköala ja aurinko paistaa asuntoon pitkään. Se näkyy myös hinnassa. Kahdella täysin identtisellä asunnolla tien molemmin puolin voi olla jopa 30 000 euron hintaero juuri siksi, että toisessa on näköala ja piha antaa etelään päin.

Paikalliset asukkaat ovat ottaneet skandinaavit uudisasukkaat suopeasti vastaan. Tuovathan ne alueelle rahaa ja työtä.

– Siitä tosin valittelevat, että uudisasukkaiden myötä elämisen kustannukset ovat jatkuvasti nousseet. Täällä kun keskiansiot ovat vain noin puolet suomalaisesta, Stenman laskee.

Alue on kovasti myös espanjalaisten mieleen. Etenkin Madridista saavutaan sankoin joukoin lomailemaan Terroviejan rannoille.

– He ovat myös ahkeria asunnon ostajia.

Stenman Real Estate on vielä nuori yritys ja lähitulevaisuuden haasteena on saada firman nimi esiin varsinkin skandinaavisissa yhteyksissä. Tilanne on siinä mielessä otollinen, että asuntojen markkinahinnat ovat nousseet 6,8 prosentin vuosivauhtia.

– Hinnat on olleet koko ajan nousussa. Samaan aikaan on menossa melkoinen buumi uudisrakentamisessa ja nostokurkia näkee lähes jokaisessa korttelissa. Edellinen rakennusbuumi oli 2007, jolloin homma lähti kuitenkin lapasesta. Rakennettiin pankkien lainarahalla, asuntojen hinnat olivat pilvissä ja kupla puhkesi. Nyt rakennusfirmat rakentavat omilla rahoillaan, Ahlgren tietää.

Kimmo Rudnäs

ps@pietarsaarensanomat.fi

Torrevieja

Kaupunki Valencian itsehallintoalueella Alicanten maakunnassa Kaakkois-Espanjassa noin 50 kilometriä Alicanten kaupungin eteläpuolella. Väkiluku on noin 86 000.

Nykyisin Torrevieja tunnetaan myös lomakohteena, sillä kaupunki sijaitsee suositulla Costa Blancan loma-alueella.

Kaupunki on myös suosittu kohde Espanjaan muualta Euroopasta pysyvästi muuttaneiden keskuudessa.

Torrevieja ei ole tyypillinen turistien lomakaupunki, sillä alueella on vain kourallinen hotelleja. Kaupunki on kuitenkin erityisesti suomalaisten ja muiden skandinaavien suosiossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä