Paikallisuutiset

Kun valta nousee päähän, yhteys sydämeen katkeaa

Uusi tukiryhmä väkivaltaa kokeneille naisille alkaa: -Mukaan voi tulla, oli koetusta väkivallasta kulunut sitten lyhyen tai pitkän aikaa.

Annika Stenvik kannustaa Naistenpäivystyksessä tukihenkilönä eteenpäin myös maailman ihanimmalla ja voimaannuttavimmalla tunteella, toivolla.
Annika Stenvik kannustaa Naistenpäivystyksessä tukihenkilönä eteenpäin myös maailman ihanimmalla ja voimaannuttavimmalla tunteella, toivolla. Kuva: Pirkko Högkulla

PIrkko Högkulla

Pietarsaaren Naistenpäivystyksessä alkaa uusi tukiryhmä väkivaltaa kokeneille naisille. VetäjäAnnika Stenvik huomauttaa, että mukaan voi tulla, oli koetusta väkivallasta kulunut sitten lyhyen tai pitkän aikaa.

Alistamista, lyömistä, kiusaamista, haukkumista, mielivaltaista vallankäyttöä. Arviolta kolme kymmenestä on kokenut väkivaltaa parisuhteessa - juuri siinä, jonka piti kestää kaiken. Ja tunnetusti kun valta nousee päähän, yhteys sydämeen katkeaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tukiryhmän vetäjä kannustaa toimimaan rakkaudesta käsin itseensä. Väkivaltaisesta, henkistä ja fyysistä kuntoa syövästä parisuhteesta kannattaa lähteä ja kulkea tie takaisin itsensä luokse, vaikka se tekisi kuinka kipeää ja usko päätökseen horjuisi joka metrillä.

– Esimerkiksi vapaus tehdä normaaleja asioita, niitä, mitä itse haluaa, ilman pelkoa tulla arvostelluksi ja haukutuksi, on koettu upeaksi "vankilasta" vapautumisen jälkeen. On vaikkapa palattu entisten harrastusten pariin ja ylipäätään alettu ammentaa arkeen henkisiä voimavaroja ja hyviä tunnetiloja asioista, mistä kokee niitä saavansa. Kyse on pitkästä prosessista. Kipinäksi tarvitaan kuitenkin vain pieni siemen asian tiedostamiseksi ja herätykseksi siitä, että on ansainnut parempaa.

Tukihenkilönä Annika Stenvik kannustaa eteenpäin myös maailman ihanimmalla ja voimaannuttavimmalla tunteella, toivolla.

– Toivo nousee, kipu kuolee, kun ensin työstää väkivallan kokemukset itsestään, hautoo ja oikein jauhaa jauhamalla, päröttää lankakerän tyhjäksi kunnes huomaa, että nyt voi henkisesti ja ajatuksen tasolla jättää kokemuksen taakse, että osaa ja pystyy elämään ilman sitä ihmistä, joka oli mitätöinyt tavalla tai toisella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tukiryhmässä voi olla myös aktiivisena kuuntelijana. Omista kokemuksista ei tarvitse puhua, mikäli ei halua. Tosin se, että toinen kertoo ja avautuu, tuppaa tarttumaan. Tapaamisiin kuuluu keskustelun lisäksi erilaisia harjoituksia, joiden avulla opitaan tuntemaan itseä, luomaan minäkuvaa särkyneen ja vääristyneen tilalle.

Väkivallan keskellä ei aina pysty näkemään ulospääsyä tilanteesta, saatikka edes haurasta toivon säiettä.

– Monesti lähiympäristö, läheinen ystävä tai työkaveri, huomaa ensimmäisenä ettei kotona kaikki ole hyvin tai kotielämä rajaa elämistä ja olemista kohtuuttomasti. Uhri itsehän on usein sokea omalle elämäntilanteelleen, joka onkin hänen omissa silmissään kutakuinkin normaalia. Vasta kun on irrottautunut väkivaltaisesta suhteesta, vapautunut sisäisesti ja päässyt jaloilleen, ihmettelee, miten on voinut antaa toisen kohdella tai pompotella noin.

Ryhmä tukee

Naistenpäivystyksen tukiryhmä on suunnattu naisille, jotka ovat kokeneet parisuhteessaan väkivaltaa tai väkivallan uhkaa. Kyseessä voi olla fyysinen, psyykkinen, seksuaalinen tai taloudellinen väkivalta.

Suomenkielinen tukiryhmä alkaa 30. elokuuta, mikäli mukana on vähintään kolme osallistujaa. Kurssi on maksuton ja sitä vetävät Annika Stenvik ja Katarina Rauhala.

Syksyn aikana on kahdeksan kokoontumiskertaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä