Paikallisuutiset

Muistiluotsi ei paranna mutta auttaa

Kun toistuva unohtelu huolestuttaa.

Muistisairaiden hyväksi työskentelevän Mikaela Vehkamäen päivystyspiste kaupunginkirjastolla ei kokenut 
yleisöryntäystä, mutta pienikin kävijämäärä koituu asiakaskunnan parhaaksi.
Muistisairaiden hyväksi työskentelevän Mikaela Vehkamäen päivystyspiste kaupunginkirjastolla ei kokenutyleisöryntäystä, mutta pienikin kävijämäärä koituu asiakaskunnan parhaaksi. Kuva: Jukka Iiskonmäki

PIETARSAARI

Satunnainen kännykän tai autoavainten unohtaminen piirongin päälle kuuluu tavalliseen arkeen, mutta jos unohdus iskee kohtuuttoman usein tai jos autolla ajaessa unohtuu määränpää, on kyseessä hälytysmerkki. Iän karttuessa muisti alkaa heiketä vääjäämättä, mutta eräät sairaudet ovat muistille tuhoisia. Helpotusta muistivaivoihin tuo Muistiluotsit, jotka kiertävät jakamassa tietoa muistisairaille ja heidän läheisilleen.

Pietarsaaren pääkirjastossa keskiviikkona päivystänytMikaela Vehkamäki on koulutukseltaan sairaanhoitaja, jolle myös leikkaussalit ja laitokset ovat tuttuja. Nyt hän työskentelee Pohjanmaan Muistiluotsissa, jonka päämäärä on työ muistisairaiden ja heidän lähipiirinsä elämän helpottaminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varsinaista yleisöryntäystä ei Vehkamäen päivystyspiste saanut, mutta muutama ihminen vieraili hakemassa tietoa ja samalla kertomassa omista kokemuksistaan. Muistiluotsin kanssa käytävät keskustelut koskevat usein kipeitä aiheita, joten luottamuksen säilyminen on erityisen tärkeää.

– Ihmiset saattavat avautua omaisistaan, joilla muistihäiriöiden lisäksi on saattanut todellisuus järkkynyt. Ei ole tavatonta, että iäkäs omainen kuvittelee häneen kohdistuvia vaarallisia aikeita tai että hänen omaisuuteensa kajotaan. Tämä ei tosin liity suoranaisesti muistivaikeuksiin

Vehkamäki muistuttaa, että elämä muistisairaana tai muistisairaan kanssa ei ole aivan toivotonta, sillä apua muistin harjaannuttamiseen on saatavissa. Eräs paikka saada apua on muistin treenaamiseen perustetut ryhmät.

– Vakavimmat sairaudet muistin kannalta ovat Altzheimerin tauti ja Lewyn kappale -tauti. sekä verenkiertohäiiriöt. Joissakin tapauksissa myös Parkinsonin tauti. Mutta me emme tietenkään tee diagnooseja, vaan se jää lääkäreiden tehtäväksi, Mikaela Vehkamäki toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yksi vaikutuskanavamme on Pohjanmaan Muistiluotsin kotisivut, ja muita keinoja juuri se mitä maanantaina tein kirjastolla, eli julkinen esilläolo. Seitsemän henkilön kävijämäärään olen aivan tyytyväinen, mutta pidämme avoimia luentoja, julkaisemme esitteitä ja pidämme koulutustilaisuuksia.

Vehkamäen mukaan palvelu halutaan toteuttaa matalalla kynnyksellä ja saada väki tulemaan sinne missä väkeä liikkuu.

Ollakseen tehokasta toiminta tarvitsee riittävän isoja yhteistyökumppaneita.

– Yhteistyössä on aina voimaa, ja sitä teemme Pohjanmaan Muistiyhdistyksien, kunnan, seurakuntien, SPR:n tai oppilaitosten kanssa. Yhdessä voimme suunnitella ja toteuttaa yleisötapahtumia ja tempauksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jukka Iiskonmäki

ps@pietarsaarensanomat.fi

Muistiluotsin toimintaa rahoittaa raha-automaattiyhdistys. Sen toimintaan kuuluu mahdollistaa muistisairaiden ja heidän läheistensä mahdollisuutta hyvään elämään lisäämällä ja vahvistamalla muistityössä vapaaehtoisuuteen ja vertaisuuteen perustuvaa toimintaa Pohjanmaan maakunnassa. Vapaaehtois- ja vertaistoiminnalla pyritään lisäämään osallistumismahdollisuuksia ja antamaan tukea arjen rakentamiseen sairauden kanssa.

Oppilaitosten kanssa järjestetään muistikaveritoimintaa. Opiskelijat osallistuvat toimintaan soveltuvan kurssin aikana, ja opiskelijat toimivat kavereina muistisairauteen sairastuneen kotona.

Vaikuttamistyön tarkoituksena on työskennellä kuntoutusmallin mukaisien tukimuotojen ja palvelujen saamiseksi maakunnan kattavasti. vaikuttamalla kuntien viranhaltijoihin, kuntapäättäjiin sekä kansanedustajiin. Tavoitteena on, että muistisairaan ja hänen perheensä ääni tulevat huomioiduksi kunnallisessa päätöksenteossa ja kehittämistyössä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä