Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oppilas sai sairaskohtauksen liikuntatunnilla Espoossa ja menehtyi myöhemmin - sivistystoimenjohtajan mukaan tapaus selvitetään perinpohjaisesti

Espoon opetustoimi on pyytänyt koululta selvitystä liikuntatunnin tapahtumista. Toistaiseksi ei tiedä, edelsikö oppilaan saamaa sairaskohtausta Move!-testin juoksuosuus. Koululle on järjestetty maanantaiksi kriisiapua.

Keskipohjanmaa+ | su 16.9.2018 klo 17:11 [päivitetty su 17:16]

Taneli Koponen

Espoolaisen Tiistilän koulun oppilas sai perjantaina sairaskohtauksen liikuntatunnilla, jossa tehtiin fyysistä toimintakykyä mittaavaa Move!-testiä. Liikuntatunnilta oppilas kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hän myöhemmin menehtyi. Asiasta uutisoi ensin Ilta-Sanomat.

Espoon kaupungin sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä vahvistaa tapahtumien kulun Lännen Medialle. Hän on pahoillaan oppilaan läheisten puolesta ja pitää tapahtunutta todella ikävänä. Koululle on järjestetty tapauksen vuoksi kriisiapua maanantaiksi.

Selvitys maanantaina

Liikuntatunnilla tehtyyn Move!- mittaukseen kuuluu myös Piip-testiksi kutsuttu juoksutesti. Pitkälän mukaan toistaiseksi ei tiedetä, edelsikö oppilaan sairaskohtausta juoksutesti.

Alamme selvittämään asiaa huomenna. Selvitämme juurta jaksain, mistä on kyse.

Sivistystoimi on pyytänyt Tiistilän koululta selvityksiä asiasta maanantaihin kello 12 mennessä.

Selvitysten perusteella täytyy arvioida sitä, että onko tässä (Move) testissä tai ohjeissa jotain sellaista, jota pitäisi muuttaa, Pitkälä sanoo.

Move! -testi on tarkoitettu 5. ja 8. vuosiluokkien oppilaille. Kyseessä on fyysisen toimintakyvyn valtakunnallinen tiedonkeruu- ja palautejärjestelmä, joka tuottaa tietoa yhdistettäväksi koululaisille tehtäviin laajoihin terveystarkastuksiin.

Tarkat ohjeistukset

Opetushallituksen ylläpitämien verkkosivujen mukaan kuntotestin keskeisenä tarkoituksena on kannustaa omatoimiseen fyysisestä toimintakyvystä huolehtimiseen. Pitkälän mukaan testi on kehitetty yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) ja Opetushallituksen kanssa.

Tarkoituksena on saada tietoa siitä, mikä on oppilaan fyysinen toimintakyky, jotta hän voisi parantaa toimintakykyään. Testi antaa myös kansallisesti

tietoa siitä, missä mennään, Pitkälä sanoo.

Testistä on hänen mukaansa täsmälliset ohjeet kouluille.

Opetushallituksella on hyvin tarkat ohjeet olemassa siitä, että testiin ei voi osallistua sairaana.

Pitkälä arvioi, että Move!-testien tekemistä ei toistaiseksi keskeytetä.

Ei varmaankaan. Katsotaan, mitä (koululta pyydetty) selvitys meille osoittaa.

STT:n uutisia
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori