keskiviikko 15.8.2018 | 10:15
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Keskipohjanmaa+ | su 12.8.2018 klo 07:00

Tanskalainen sarja kertoo kehitysyhteistyöstä – Mukana olevat suomalaiset juovat ja saunovat

Päivi Ojanperä

Liberty

 Kehitysyhteistyö 1980-luvun lopun Tansaniassa on hikistä puuhaa. Yhtä hikistä on sahan pyörittäminen. Tanskalaisessa draamasarjassa Liberty pohjoismaalaiset työskentelevät Afrikassa selät märkinä ja suhmuroivat ehtimiseen.

Tanskalainen Niels Knudsen alkaa vetää Tansaniassa kehitysyhteistyöhanketta.

Hän yrittää saada paikallisia maanviljelijöitä liittymään osuuskuntiin. Knudsenin perhe on osa pohjoismaista yhteisöä, johon kuuluu myös suomalainen pariskunta.

Suomalaiset juovat ja heillä on sauna

Sarjan suomalaiset ovat viinaan meneviä ja heillä on sauna. Antti Reini esittää suomalaista Askoa, Alma Pöysti tämän hieman hupakkoa vaimoa Titaa.

Pohjoismaalaisista etenkin sahaa pyörittävä Jonas Larsson pelaa omaan pussiinsa. Nuorta paikallista palvelusväkeä käytetään häikäilemättä hyväksi.

Liberty ei siis maalaile fennoskandien elämästä Tansaniassa kovin kaunista kuvaa. Kehitysyhteistyöntekijä Knudsenilla on sentään yleviä ihanteita, jotka toisaalta törmäävät afrikkalaiseen maan tapaan.

Siihen Knudsen totuttelee kantapään kautta, kun lupaava hanke kaatuu välistävetäjien takia.

Nordic noiria tämä nyt ei ole, ja ihan hyvä niin. Uima-altaassa lilluva rahakas eurooppalainen on stereotyyppinen hahmo, muttei tyyppinä tuskin niinkään fiktiota.

Omaan genreensä Liberty sopii kuin nakutettu: draamaa sarjassa riittää alusta loppuun asti.

Yle Teema & Fem sunnuntai 12.8. klo 19.50

SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »

FINGERPORI

Fingerpori