Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Miksi perjantai 13. päivä tunnetaan epäonnen päivänä?

Keskipohjanmaa+ | pe 13.7.2018 klo 07:00

Riikka Sipilä

Perjantai 13. päivä ei ole tilastojen valossa sen riskialttiimpi päivä kuin muutkaan päivät. Mikään ei tue väitettä, että päivänä sattuisi erityisen paljon onnettomuuksia.

Suuriakin turmia ja luonnonmullistuksia on todistetusti tapahtunut juuri tuona päivänä, mutta niin on myös monina muina päivinä. Esimerkiksi WTC:n tornitaloihin tehdyt tuhoisat terrori-iskut tehtiin tiistaina 11. syyskuuta ja Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui 26. huhtikuuta, joka oli lauantai.

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen suostui Keskipohjanmaan pyynnöstä pohtimaan päivää, jonka maine on herättänyt osassa ihmisiä pelkoja jo parin vuosisadan ajan.

Mistä lähtien?

Varmaa tietoa asiasta ei ole, mutta perjantaipäiviin on ilmeisesti suhtauduttu varoen keskiajalta lähtien. Merenkulkijat ja kauppiaat pelkäsivät lähteä perjantaisin pitkille matkoille, isoja kauppoja vältettiin eikä avioliittoja mielellään solmittu.

Ennakkoluulot päivää kohtaan voivat pohjautua yhtä hyvin uskonnollisiin kuin historiallisiin tapahtumiin. Sepitetytkin kertomukset muuntuvat ajan kanssa tosiksi, kun niitä toistetaan riittävän monta kertaa.

Miksi juuri 13?

Monissa länsimaisissa kulttuureissa täyttä tusinaa pidetään täydellisenä lukuna: opetuslapsia oli 12, eläinradan merkkejä on 12 ja vuodessa 12 kuukautta. Seuraava luku, 13 ikään kuin rikkoo järjestyksen.

Päivä liitetään tarinoissa usein myös Ranskan kuninkaan käskykirjeeseen temppeliherrojen tuhoamisesta. Kirje lähetettiin maan eri kolkkiin avattavaksi samaan aikaan 13. lokakuuta 1307. Liikaa varallisuutta ja valtaa keränneen veljesjärjestön jäsenistä monet poltettiin roviolla ja heidän omaisuutensa takavarikoitiin.

Osuuko perjantai kuun 13:nneksi päiväksi useammin kuin muut viikonpäivät?

Kyllä. Tämä on meidän gregoriaanisen kalenterimme pieniä kummallisuuksia. Vuodet toistuvat viikonpäivien suhteen täsmälleen samanlaisina 400 vuoden välein. Samassa ajassa 13. päivä sattuu perjantaille 688 kertaa, jostain syystä useammin kuin muille viikonpäiville. Joka vuosi 13. päivä sattuu perjantaille vähintään kerran ja enintään kolme kertaa, tänä vuonna huhtikuussa ja heinäkuussa.

Miten ihminen voi yhä olla niin taikauskoinen?

Olen itse tähtitieteilijä ja kiinnostunut ajanlaskusta, joten ihmismielen sopukat ovat minulle vähän vieraampia. Uskomukset ovat monesti tosi tiukassa. Taikauskoa pidetään yllä esimerkiksi kirjallisuudessa ja kauhuelokuvissa. Maailmalla on esimerkiksi tornitaloja, joissa ei ole lainkaan 13. kerrosta, tiedä sitten kuinka totta nämäkään kaikki kertomukset ovat.

//Juttu on julkaistu Keskipohjanmaassa aiemmin huhtikuussa 2018 13. päivä perjantaina.//

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori