SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Keskipohjanmaa+ | to 12.7.2018 klo 07:00

Kaksi suomalaisfirmaa mainittu biopolttoainetta käsittelevässä dokumentissa

Tiina Vuorimäki

Ulkolinja: Vihreätä kultaa

 Onko biopolttoaineiden suurin vaikutus eurooppalaisten omantunnon rauhoittamisessa? Ulkolinjan Vihreätä kultaa -dokumentti ei anna kovin ruusuista kuvaa siitä, että biopolttoaineiden käyttö bensiinin joukossa vähentäisi ilmastonmuutosta.

Sergio Ghizzardin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa dokumentissa käydään aikajärjestyksessä läpi biopolttoaineiden kehitystä ja käyttöä. Indonesian ja Argentiinan metsienraivaus ja Euroopan unionin lainsäädännön vaikutukset selvitetään kuin oppikirjassa. Se on ohjelman vahvuus ja heikkous.

Sisältö on kiinnostavaa ja tärkeää, mutta toteutus osittain hidasta kuin ajansyömässä entisessä menestyselokuvassa. Katsoja paikoin tylsistyy ja alkaa nuokkua.

Hyvää on kuitenkin, että on kuunneltu monenlaisia ihmisiä ja käyty paikanpäällä niin Indonesiassa, Argentiinassa, Brysselissä kuin Suomessakin. Kolmas tähti tulee asian tärkeydestä.

Ghizzardin lopputulema on, että maailmalla on toivoa, mikäli yksilöllinen aloitteellisuus ei jää heti kättelyssä polttoainejättien jalkoihin. Surullinen tunnelma petaa ajatusta, ettei hän usko toiveen toteutuvan jatkossakaan.

Erityisen kyyninen on Princetonin yliopiston tutkijan Tim Searchingerin näkemys, että Yhdysvaltain hiljainen tavoite on vähentää kasvihuonekaasuja nostamalla ruuan hintaa.

Suomi mainitaan ohjelmassa muutamaankin kertaan. Neste Oilin uusiutuvia tuotteita valmistava jalostamo Rotterdamissa Hollannissa mainitaan. UPM:n kehittämästä mäntyöljystä kerrotaan myös. Kuvausryhmä on käynyt muun muassa mäntymetsässä ja Lappeenrannassa, jossa on yhtiön biojalostamo. Myös molempien yritysten suomalaisjohtajia haastatellaan.

TV1 torstai 12.7. klo 22.05

Useat suomalaiset…johtajat pääsevät…ääneen dokumentissa.

Kuvausryhmä…on käynyt Suomessa…Lappeenrannassa.

SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »

FINGERPORI

Fingerpori