SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Keskipohjanmaa+ | pe 15.6.2018 klo 00:01 [päivitetty pe 07:13]

Keskipohjanmaan pääkirjoitus 15.6: Toiveissa vettä

Alkukesän lomailijoita on hemmoteltu oikein todenteolla. Toukokuussa oli hellepäiviä ennätysmäärä ja sadepilvet ovat kiertäneet viikkotolkulla kaukaa niin Keski-Pohjanmaan kuin pääsääntöisesti koko Suomenkin.

Maanviljelystä elantonsa saavat eivät kuulu alkukesän säiden kehujiin. Vaikka runsaslumisen talven jälkeen pellot kuivuivat poikkeuksellisen nopeasti, nyt kaivataan jo kosteutta maaperään.

MTK:n asiantuntijat arvioivat alkuviikolla, että satokausi on näillä näkymin ”välttävän ja katastrofaalisen välimaastossa”. Sanavalinnat kuvaavat hyvin miten suurista ongelmista maatiloilla on kyse.

Kevätviljojen satomäärät ovat ainakin viidenneksen keskimääräistä pienemmät. Säilörehun korjuu on aloitettu Keski-Pohjanmaankin korkeudella ja määrät samoin kuin laatu jäävät selvästi keskimääräisestä. ProAgrian saamien tietojen mukaan ensimmäisen sadon satomäärät ovat olleet 30-80 prosenttia tavanomaisesta alueesta riippuen. Käytännössä nyt toivotaan, että kesäkuukausien aikana ennättäisi kasvaa kolmas hyvälaatuinen sato. Muutoin ongelmaksi tulee rehun riittävyys kotieläintiloille. Viljakasveista parhaiten ovat menestyneet syysviljat, mitkä tekivät syvän juuriston jo viime kasvukaudella.

Jos jotain hyvää kuivista viikoista hakee, niin rikkakasvit eivät ole itäneet normaaliin tahtiin pelloilla. Myös kasvitautitilanne lienee kohtuullinen – kiitos kuivuuden.

Valtion suoraan maksamista satokorvauksista on luovuttu EU-säädösten takia. Käytännössä viime vuonna hallitus kuitenkin tuki satovahingoista eniten kärsineitä viljelijöitä laskentatavasta riippuen yhteensä noin 25 miljoonalla eurolla.

Kun juhannusta vasta odotellaan, on ennenaikaista puhua koko kesän satonäkymistä, mutta mitä pidemmäksi kuiva kausi etenee, sitä todennäköisemmin satovahinkokorvaukset nousevat tapetille. Harvat maatilat ovat ottaneet satovahinkovakuutuksia siltä varalta, että kasvukausi olisi säiden puolesta poikkeuksellinen.

Oikukkaiden sääolosuhteiden heikentämillä satokausilla on pidempikestoisiakin vaikutuksia kotimaiseen elintarviketuotantoon: Mitä epävarmempaa sadon onnistuminen on, sitä haastavampaa on esimerkiksi nuorten innostaminen maanviljelykseen tai sitä epävarmemmalta pohjalta voidaan tehdä nykyisille tiloille investointeja.

Meidän kaikkien kotimaisesta ruuasta pitävien harras toive on sama kuin suoraan maatiloilta elantonsa saavien: paisteen jälkeen sadetta.

Hannu Lehto

STT:n uutisia
STT |  su 19.8.2018 klo 19:41 [päivitetty su 19:46]

Hallituskumppanit suhtautuvat ristiriitaisesti Lex Lindströmin kakkososaan

STT |  su 19.8.2018 klo 18:51 [päivitetty su 21:21]

Jätevesiremonteilla voi tulla kiire

STT |  su 19.8.2018 klo 15:09

Sarjajumbo piti HJK:n maalittomassa tasapelissä

SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »

FINGERPORI

Fingerpori