SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Keskipohjanmaa+ | to 14.6.2018 klo 16:00

Asuntorakentamisen ennakoidaan pysyvän vauhdissa vuoden loppuun

Asuntorakentamisen ennakoidaan jatkuvan korkealla tasolla myös vuoden toisella puoliskolla, ennakoi Rakennusteollisuus RT:n Asuntotuotantokysely. Arvio kerrostaloasuntojen aloitusmäärästä on noussut peräti 2 000 asunnolla tammikuun kyselystä ja on nyt kyselyn tilastointihistorian suurin.

Sijoittajien mielenkiinto jatkunee tänäkin vuonna varsin voimakkaana, Rakennusteollisuudesta ennakoidaan.

– Kaupungistuminen, matalat korot sekä talouden myönteinen kehä pitävät yllä kotitalouksien ja sijoittajien mielenkiintoa asuntorakentamista kohtaan, toteaa Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen.

Viime viikkojen aikana on käyty julkisuudessakin runsaasti keskustelua asuntomarkkinoihin liittyvistä riskeistä. Kotitaloudet velkaantuvat euromääräisesti eniten nyt asuntoyhteisöille myönnettyjen lainojen kautta, ja suuri sijoittajien osuus on saanut pankit varpailleen.

– Hyvä, että keskustelua asian tiimoilta käydään. On kuitenkin muistettava, että riittävä asuntorakentaminen on yksi Suomen talous- ja työllisyyspolitiikan kulmakivistä. Asuntorakentamisen kasvun seurauksena myös velkamäärät ovat kasvaneet. Yksittäisten kotitalouksien lainanhoitotilanne on säilynyt hyvänä, mutta sijoittajakysynnän myötä markkinaan on syntynyt uudenlaisia riskejä, jotka pitää tiedostaa. Urakoitsijoidenkin keskuudessa varovaisuusperiaatetta on kasvatettu, sillä keskimääräinen ennakkovarausaste on noussut jo 47 prosenttiin, Pakarinen sanoo.

Asuntorakentamisen tulevaisuuden kannalta kesäkuukaudet ovat Pakarisen mukaan mielenkiintoista aikaa. Seuraavien kuukausien aikana saadaan vihiä, millaisena asuntorakentamisen käänne tapahtuu.

Kansainvälinen toimintaympäristö sisältää monia epävarmuuksia esimerkiksi kauppasodan, Italian poliittisen tilanteen sekä Ruotsin asuntomarkkinoiden osalta. Finanssimarkkinoiden reaktiot heijastuvat välittömästi tunnelmiin myös Suomessa.

– Toivotaan, että lomien jälkeen tunnelma on seesteinen. Asuntotuotantokyselyn perusteella lähtökohdat syyskauteen ovat ainakin tällä haavaa varsin myönteiset, Pakarinen summaa.

Rakennusteollisuus RT tekee asuntotuotantokyselyn talonrakennusteollisuuden jäsenyrityksilleen kolmesti vuodessa. Kyselyyn ei sisälly omakotitaloja, valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa tai muiden kuin RT:n jäsenyritysten omistusasuntotuotantoa.

STT:n uutisia
STT |  su 19.8.2018 klo 19:41 [päivitetty su 19:46]

Hallituskumppanit suhtautuvat ristiriitaisesti Lex Lindströmin kakkososaan

STT |  su 19.8.2018 klo 18:51 [päivitetty su 21:21]

Jätevesiremonteilla voi tulla kiire

STT |  su 19.8.2018 klo 15:09

Sarjajumbo piti HJK:n maalittomassa tasapelissä

SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »

FINGERPORI

Fingerpori