SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Keskipohjanmaa+ | to 14.6.2018 klo 12:00

Keskipohjanmaan elokuvakriitikko Hannu Björkbacka Sodankylän elokuvajuhlilla – avajaispäivän matineassa käsiteltiin elokuvakasvatusta

Hannu Björkbacka

Sodankylän elokuvajuhlat avasi keskiviikon matinea Elokuvan ikuinen nuoruus. Ranskan elokuva-arkiston pedagogisen osaston perustaja Nathalie Bourgeois kertoi kasvatushankkeesta "Elokuvan 100 nuoruusvuotta". Matinea oli jatkoa keskusteluun, jonka Alain Bergala aloitti Sodankylässä 2014. Bergala tunnetaan meillä teoksestaan Kokemuksia elokuvakasvatuksesta (Nuorisotutkimusseura 2013).

Ranska on lajin edelläkävijämaa. Elokuvan ikuinen nuoruus on hankkeena jatkunut vuodesta 1995. Mukana on neljätoista maata Brasiliasta Intiaan ja Japaniin, ja sen kohderyhmänä ovat 6-20-vuotiaat. Suomesta osallistujina ovat olleet ainakin Helsingin Kuvataidelukio ja Kustavin Kivimaan koulu.

Koko kouluvuoden kestävässä projektissa nuoret saatetaan yhteen filmiammattilaisen ja opettajan kanssa tasaväkisinä elokuvaa tekemään. Lopputyö katsotaan sitten joukolla Ranskan kuulussa Kinemateekissa Pariisissa.

Näytteinä sääteeman käsittelystä esitettiin helsinkiläisten video, jossa riisuttiin alusvaatteisilleen poskien punan ja suun höyryn paljastaessa ilman hyytävyyden. Englantilaisen Legsbyn koulun ala-astelaiset puolestaan käpertyivät toistensa syliin puistonpenkille tuulelta suojaan. Se ilmaisi Bourgeois’n mukaan myös laajempaa teemaa, elokuvan ihmisiä yhdistävää luonnetta.

Hankkeen materiaalisivusto löytyy verkosta myös englanninkielisenä. Se on kaikille avoin ja ilmainen. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Helsingin IhmeFilmi-yhdistykseen ja Kaisa Kukkolaan, joka toimi Sodankylässä Nathalie Bourgeois’n tulkkina.

STT:n uutisia
STT |  su 19.8.2018 klo 19:41 [päivitetty su 19:46]

Hallituskumppanit suhtautuvat ristiriitaisesti Lex Lindströmin kakkososaan

STT |  su 19.8.2018 klo 18:51 [päivitetty su 21:21]

Jätevesiremonteilla voi tulla kiire

STT |  su 19.8.2018 klo 15:09

Sarjajumbo piti HJK:n maalittomassa tasapelissä

SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »

FINGERPORI

Fingerpori