KP24
  

11.1.2017 KP24
Suomessa otetaan ensiaskeleita lääkärin etävastaanotossa

Ihottuman diagnosointi, silmätulehduksen hoito, psykiatrin vastaanotto, matkalle lähtevän rokotustarpeen arviointi tai diabeetikon kontrollikäynti. Monia sairauksia voidaan hoitaa myös etävastaanotolla, vaikka sen osuus on vielä pieni perinteisten lääkärikäyntien rinnalla.

Etävastaanotto tarkoittaa lääkärin ja potilaan kohtaamista teknologian välityksellä ilman fyysistä läsnäoloa. Yhteydenpitoon voidaan käyttää erilaisia välineitä, kuten puhelinta, chat-pikaviestipalveluita tai videoyhteyttä.

– Nyt on otettu vasta ensiaskeleet siinä, mihin kaikkeen etävastaanottoa voi hyödyntää. Mobiili internet, reaaliaikainen videoyhteys ja älypuhelimien yleistyminen ovat lisänneet etähoidon mahdollisuuksia. Aivan uudesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse. Myös lääkärin puhelinaika on yhdenlainen etävastaanotto, kertoo LT Mikko Lehtovirta, joka on työskennellyt erilaisissa etälääkärin tehtävissä koko 2010-luvun ajan.

Ajanvarauksen voi korvata esimerkiksi lääkärille lähetettävällä pikaviestillä. Tällainen kontakti, jossa lääkärin ja potilaan ei tarvitse olla tavoitettavissa samaan aikaan, tarjoaa lisää joustavuutta yhteydenpitoon.

Videovälitteinen etävastaanotto sopii Lehtovirran mukaan hyvin esimerkiksi tavallisimpien perussairauksien ja pienten kertaluonteisten vaivojen hoitoon, hoidontarpeen arviointiin, tutun potilaan jatkokäyntiin sekä terveysneuvontaan.

Se soveltuu myös kroonista sairautta, kuten reumaa, sydän- ja verisuonisairauksia tai diabetesta sairastavien seurantaan ja omahoidon ohjaukseen, syöpäpotilaiden seurantaan tai tukemaan potilaan kotiuttamista sairaalasta. Kirurgi voisi tarkistaa etänä leikkaushaavan paranemista. Videovastaanotto sopii myös psykiatriaan ja psykoterapiaan, joissa terapiakeskustelu on keskeinen osa hoitoa.

– Etävastaanotto ei sovi potilaan monipuoliseen fyysiseen tutkimiseen tai akuutteihin hätätilanteisiin. Etähoito ei myöskään voi kokonaan korvata potilaan ja lääkärin fyysistä kohtaamista kasvokkain varsinkin pitkissä hoitosuhteissa. Lääkärin on myös aina tiedostettava etähoidon rajoitukset ja se, mitkä oireet voivat jäädä helpommin huomaamatta, Lehtovirta huomauttaa.

Etävastaanottotoiminta on Suomessa vielä melko vähäistä. Palvelua otetaan kuitenkin lisääntyvästi käyttöön etenkin isommilla yksityisillä lääkäriasemilla ja työterveyshuollossa. Julkisella puolella etähoitoa on käytetty apuna lähinnä syrjäseutujen lääkäripulaan ja pitkiin välimatkoihin. Sitä on kokeillut myös opiskelijoita hoitava Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS. Parhaillaan monet sairaanhoitopiirit kehittävät uusia virtuaalivastaanottoja.

 
Nimi:  
Nimimerkki (jos haluat käyttää):
Sähköposti:
Paikkakunta:  
Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.

   
 


Urheilu
La 19:52 STT  [päivitetty La 21:14]
KalPa ja TPS kavensivat Tapparan etumatkaa
La 15:10 STT  [päivitetty La 15:40]
Mäkäräinen kipusi hänniltä neljänneksi
La 12:29 STT  [päivitetty La 14:45]
Vain Björgen ennätti Pärmäkosken edelle
La 10:50 STT  [päivitetty La 19:54]
Latvala kiinni palkintopallisijassa Monte Carlossa
La 5:04 STT  [päivitetty La 10:22]
Ristolaiselle maalisyöttö, Buffalolle voitto
La 1:00 STT  [päivitetty La 1:14]
Latvala yrittää kuroa kärkeä kiinni Monte Carlossa
RSS

Videot

Ystävyysottelu lähiliikuntapaikkojen puolesta
Ystävyysottelu Hermes vs. Rahkosen koulu. Mukana Juhani "Tami" Tammine...
19.1.2017 |  0:00

puhekilpailu
Puhetaitokilpailu Kokkolan suomalaisen lukion Yhteislyseon toimipistee...
17.1.2017 |  0:00

Dieter Heiermann
Keskipohjanmaa-lehti ja Yle/Kokkola järjestIvät keskustelutilaisuuden ...
11.1.2017 |  0:00

Maria Isokoski
Keskipohjanmaa-lehti ja Yle/Kokkola järjestIvät keskustelutilaisuuden ...
11.1.2017 |  0:00

Iida Peltoniemi
Keskipohjanmaa-lehti ja Yle/Kokkola järjestIvät keskustelutilaisuuden ...
11.1.2017 |  0:00
Yritykset ja palvelut


Yritys- ja palveluhakemisto
 


Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n
verkkopalvelu

Päätoimittaja:
Kauko Palola

Päätoimitukset:
Kokkola
puh 020 750 4400 (keskus)
puh 020 750 4405 (ilt. ja viikonloput)

Ylivieska
puh 020 750 4600 (keskus)
puh 020 750 4639 (ilt. ja viikonloput)