KP24
  
KP24.fi uutiset:

11.1.2017 18:00 KP24 | Päivitetty: To 8:23
Puumala vaatii kolmikantaa koolle oppisopimuksista sopimaan

–¿Kaikki varmasti ovat samaa mieltä siitä, että ammatillinen koulutus saa viheliäisistä säästöistä enemmän kuin osansa, kansanedustaja Tuomo Puumala sanoo. KP/JUKKA LEHOJÄRVI
Kuva: Jukka Lehojärvi

(KP)

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk.) esittää, että työntekijä- ja työnantajajärjestöt Suomen Yrittäjien kera sekä maamme hallitus kokoontuisivat saman pöydän ääreen pohtimaan vakavasti, miten nykyistä oppisopimuskoulutusta uudistettaisiin. Hänen mielestään nykyistä tapaa, miten nuoria otetaan työelämään oppimaan pitää voida katsoa kriittisesti.

– Voisimmeko rakentaa mallin, jossa nuori opposopimuskoulutuksen avulla pääsisi töihin aivan uudenlaisen palkkaportaikon avulla? Myös työnantajien kannalta olisi hyvä selkeyttää tilannetta.

Puumalan mielestä on varmasti kaikkien etu pohtia miten yhä useampaa nuorta kohtaava syrjäytymisen peikko voidaan taklata.

Ammatillisen koulutuksen parhaillaan käynnissä olevassa reformissa yhtenä tavoitteena on aikaisempaa yksilöidymmät opiskelusuunnitelmat; Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opintopolku, jonka maalina on valmistuminen.

– Nuorissa on varmasti paljon sellaisia, joille nykyistäkin laajempi työssäoppiminen sopii. Samalla on kuitenkin hyvä miettiä myös malleja siihen, miten kustannustehokkaasti koulutetaan nuoria, jotka tarvitsevat perinteisempää, oppilaitoksien oppitunteiden perustuvaa opiskelua runsaasti.

Puumala korostaa uudistuksessa asenteiden merkitystä, kaikilla osa-alueilla:

– Välillä voi kysyä, että onko meidän nuorista siihen, miten ammattikoulutus toteutetaan monessa muussa maassa? Esimerkiksi Sveitsissä jopa 80 prosenttia valmistuu ammattiin oppisopimuskoulutuksella, ja maassa kasvaa todella paljon huippuosaajia.

– Minusta tästä surkutteluun taipuvaisesta tilanteesta on aika siirtyä eteenpäin. Itse olen sitä mieltä, että Suomen nuorista on vaikka mihin. Ei meillä osaamisen polku pääty erinomaisesti toteutettuun peruskouluun. Huippuosaajaksi on mahdollisuuksia jokaisella joka uskoo omaan tekemiseen, Puumala sanoo.

Ehdotus ammatillisen koulutuksen uudeksi lainsäädännöksi on lähetetty sidosryhmille lausuntoja varten. Tavoitteena on, että uusi laki tulisi voimaan 1.1.2018

Kommentit
[1 kommenttia]
On surkeaa, että kansanedusta joka on sivistysvaliokunnan puheenjohtaja ei ymmärrä Suomen ammattikoulutuksesta mitään. Ei ole ihme että hallitus leikkaa ammattiopetuksesta niin paljon että todelinen opetus ajetaan alas. Opetusministeri joka kuuluu kokoomuksen on mennyt keskustan kelkkaa ja tulee tuhoamaan mamme erinomaisen ammattikoulutuksen. Itse olen ollut 30.vuotta kouluttamassa sähköosastolla nuoria. Nyt muutaman vuoden sisällä on eduskunnan tahdo mukaan koulutusta ajettu alas. Ihmiset jotka eivät ymmärrä koulutuksesta mitään tuhovat erinomaisen koulutuksemme. Hyvn surkeaa.
Seppo Kurvinen, ke 11.1.2017 19:52

 
Nimi:  
Nimimerkki (jos haluat käyttää):
Sähköposti:
Paikkakunta:  
Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.

   
 


Videot

puhekilpailu
Puhetaitokilpailu Kokkolan suomalaisen lukion Yhteislyseon toimipistee...
17.1.2017 |  0:00

Dieter Heiermann
Keskipohjanmaa-lehti ja Yle/Kokkola järjestIvät keskustelutilaisuuden ...
11.1.2017 |  0:00

Maria Isokoski
Keskipohjanmaa-lehti ja Yle/Kokkola järjestIvät keskustelutilaisuuden ...
11.1.2017 |  0:00

Iida Peltoniemi
Keskipohjanmaa-lehti ja Yle/Kokkola järjestIvät keskustelutilaisuuden ...
11.1.2017 |  0:00

Jarmo Herronen
Keskipohjanmaa-lehti ja Yle/Kokkola järjestIvät keskustelutilaisuuden ...
11.1.2017 |  0:00
Yritykset ja palvelut


Yritys- ja palveluhakemisto
 


Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n
verkkopalvelu

Päätoimittaja:
Kauko Palola

Päätoimitukset:
Kokkola
puh 020 750 4400 (keskus)
puh 020 750 4405 (ilt. ja viikonloput)

Ylivieska
puh 020 750 4600 (keskus)
puh 020 750 4639 (ilt. ja viikonloput)