KP24
  

10.1.2017 KP24
Ureaindeksi tekee lehmien ruokinnasta ympäristöystävällisempää

Raisioagro on kehittänyt ureaindeksi-nimisen työkalun, jonka avulla lehmien ruokintaa voidaan suunnitella entistä ympäristöystävällisemmäksi ja taloudellisemmaksi.

Ureaindeksi kertoo, onko rehuissa sopiva määrä oikeantyyppistä valkuaista. Jos rehu sisältää liikaa valkuaista, lehmän virtsan mukana vapautuvat typpipäästöt lisääntyvät. Työkalun avulla arvokas valkuaisrehu tulee hyödynnettyä tarkemmin eikä sitä syötetä lehmille ylen määrin.

Jos lehmä saa rehussaan liikaa valkuaista, kasvihuonekaasut lisääntyvät. Liika valkuainen poistuu lehmän elimistöstä virtsan mukana, mikä lisää typen vapautumista ympäristöön ammoniakin haihtuessa navetoista, lantaloista ja pelloilta. Nitraattia voi huuhtoutua myös pohjavesiin.

Valkuaisen yliruokinta rasittaa myös lehmän elimistöä ja kuluttaa energiavarastoja, sillä ylimääräisen typen muuttaminen virtsa-aineeksi eli ureaksi vaatii energiaa. Ruokinnan tavoitteena onkin saada valkuaisen saanti vastaamaan eläimen tarvetta.

 
Nimi:  
Nimimerkki (jos haluat käyttää):
Sähköposti:
Paikkakunta:  
Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.

   
 


Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n
verkkopalvelu

Päätoimittaja:
Kauko Palola

Päätoimitukset:
Kokkola
puh 020 750 4400 (keskus)
puh 020 750 4405 (ilt. ja viikonloput)

Ylivieska
puh 020 750 4600 (keskus)
puh 020 750 4639 (ilt. ja viikonloput)