KP24
  

26.3.2016 KP24 | Päivitetty: 27.3.2016
Epäilty kirkonpolttaja kuulusteluissa - poliisilla oma käsitys tapahtumien kulusta

Ylivieskan kirkko paloi lauantaina maan tasalle. Poliisin mukaan palo oli ilmeisesti tahallaan sytytetty. Kiinniotettu paikkakuntalainen nuorehko mies on tunnustanut teon poliisin puhuttelussa. Kuva: Jukka Lehojärvi
Ylivieskan vanha puukirkko tuhoutui tulipalossa kauttaaltaan lauantaina. Poliisin mukaan tulipaloa tutkitaan rikosnimikkeellä törkeä tuhotyö. Se tarkoittaa sitä, että tulipalo olisi tahallaan sytytetty.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Ari Rutanen kertoo, että teosta epäilty kantasuomalainen mies on pidätetty hänen toimestaan. Kysymyksessä on 1980-luvulla syntynyt paikkakuntalainen mies. Hän on myöntänyt teon poliisin alustavassa puhuttelussa. Rutasen mukaan miestä kuulustellaan parhaillaan.

Henkilö voidaan pitää pidätettynä neljä päivää kiinniotosta. Sen jälkeen käräjäoikeuden on päätettävä vangitaanko vai vapautetaanko epäilty. Rutasen mukaan epäilty voidaan pitää nyt pidätettynä käytännössä keskiviikkoon asti.

Poliisilla ei ole vielä tietoa teon motiivista. Rutanen painottaa, että esitutkinta on vielä hyvin alkuvaiheessa. Tutkintatoimet keskittyvät Ylivieskaan, kunhan palopaikka jäähtyy tarpeeksi.

Rutanen sanoo, että poliisilla on oma käsitys tapahtumien kulusta. Tutkinnallisiin syihin vedoten hän ei kuitenkaan ota kantaa, miksi tulipalo syttyi niin nopeasti. Rutasen mukaan kirkon nopea palaminen kuitenkin kiinnostaa hyvin paljon poliisia. Asiasta kerrotaan lisää poliisin tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Ylikonstaapeli Jorma Piiponniemen mukaan silminnäkijähavainnot olivat ratkaisevia epäillyn kiinniotossa. Tuhotyön tekotapa ei ole vielä tiedossa.

Päivystävä palomestari Harri Pyyhtiä kertoi, että kirkonpolttoon ei voinut varautua ennakolta. Kirkkorakennukset ovat haastavia kohteita paloturvallisuuden kannalta. Varsinkin, jos paloa on voimistettu kiihdytysaineilla. Vielä ei ole tietoa, onko palo sytytetty ulkopuolelta vai kirkon sisältä. Kirkon ovet olivat kuitenkin lukossa palon syttymishetkellä..

Palokunta oli paikalla muutamassa minuutissa palohälytyksen jälkeen, mutta kirkon palo oli jo siinä vaiheessa riistäytynyt käsistä. Mitään ei ollut enää tehtävissä kirkon pelastamiseksi.

Palopaikalla oli päivystävä päällikkö, kaksi päivystävää palomestaria, kuusi sammutusyksikköä, kuusi säiliöautoa, puomitikasyksikkö, ensihoidon kenttäjohtaja ja kaksi ambulanssia. Yhteensä noin 50 henkilöä osallistui Ylivieskan kirkon sammutustöihin.

Oulun hiippakunnan piispan Samuel Salmen mukaan keskiyön messu kirkon raunioilla toimii sielunhoitona seurakuntalaisille. Salmi ilmoitti syvän surun ja osanoston Ylivieskan seurakunnalle ja kaikille seurakuntalaisille. Salmen mukaan suru on koko Oulun hiippakunnan yhteinen. Hän myös välitti opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen osanoton tilaisuudessa.
Kommentit
[1 kommenttia]
Kai sentään kirkonkellot ovat säilyneet ehjinä ja ne voidaan asettaa uuteen kirkkoon? Ylivieskan kirkon vanhat ja vaurioituneet kirkonkellot korvattiin Saksasta vuonna 1902 hankituilla teräskelloilla: http://arkisto.kirjastovirma.fi/items/show/13990 , Ylivieskan kirkko: http://www.kirjastovirma.fi/kirkot/ylivieska ja Kirkonkelloa nostetaan Ylivieskan kirkon kellotapuliin: http://arkisto.kirjastovirma.fi/items/show/13984
Pekka, su 27.3.2016 18:40

 
Nimi:  
Nimimerkki (jos haluat käyttää):
Sähköposti:
Paikkakunta:  
Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.

   
 


Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n
verkkopalvelu

Päätoimittaja:
Kauko Palola

Päätoimitukset:
Kokkola
puh 020 750 4400 (keskus)
puh 020 750 4405 (ilt. ja viikonloput)

Ylivieska
puh 020 750 4600 (keskus)
puh 020 750 4639 (ilt. ja viikonloput)