KP24
  

13.3.2016 KP24 | Päivitetty: 14.3.2016
Timo Soini: Libyasta pyrkimässä jopa 200 000 ihmistä Eurooppaan. Venäjä-pakotteiden lieventäminen ei näköpiirissä

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Itä-Ukrainan tilanteessa ei ole tapahtunut edistystä, joka mahdollistaisi Venäjä-pakotteiden lieventämisen.
Kuva: Martti Kainulainen

Lauri Nurmi

Bryssel, Lännen Media

Suomen ulkoministeri
Timo Soini
(ps.) kertoo Lännen Medialle, että Euroopan unioni valmistautuu reagoimaan Libyan humanitaariseen kriisiin. EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina Brysselissä, jossa kokouksen tärkeimmät asiat ovat Libyan kriisi ja unionin Venäjä-suhteet.

Soini painottaa, että Libyan tilanne on niin vakava, ettei kriisinhallintaoperaatiota pidä sulkea EU:n toimintavaihtoehtojen ulkopuolelle. Ulkoministerin mukaan EU:n pitää toimia jämäkästi ja päättäväisesti Libyan olojen rauhoittamiseksi. Muussa tapauksessa maasta on odotettavissa pahimmissa skenaarioissa satojatuhansia pakolaisia Eurooppaan kevään ja kesän aikana.

– Libyassa

väitetään olevan noin 200 000 ihmistä lähtövalmiina Italian Lampedusan suuntaan, kun kelit lämpenevät. Libyasta tulee seuraava potentiaalinen isompi muuttoaalto, jos hallintoa siellä ei saada kuntoon, Soini sanoo Lännen Medialle sunnuntaina illalla Brysselissä.

Soini on luottavainen sen suhteen, että EU ei sorru Libyan kohdalla päättämättömyyteen ja hitauteen – asioihin, jotka ovat olleet unionin helmasyntejä yrityksissä saada hallintaan Turkin kautta Eurooppaan suuntautuvaa pakolaisaaltoa.

– Libyan asia pitää ottaa enemmän tosissaan ja paremmin kuin nykyinen pakolaiskriisin hoito. Kun nyt näemme vaaranmerkit, kannattaa satsata Libyan vakauttamiseen. Se on ihan ensimmäinen asia. Uskon, että siihen on poliittista tahtoa.

Ehkä viisastuneena otamme nyt kantaa, Soini sanoo.

Onko mahdollista, että EU ryhtyy Libyassa rauhanturva- tai kriisinhallintaoperaatioon?

– Libyan kohdalla pitää olla kaikki mahdollisuudet pöydällä, Soini korostaa.

Soini: Salakuljettajilta bisnes poikki

Libya on jakautunut länsimaiden tunnustamaan Tobrukin hallintoon sekä sitä vastustavaan Tripolin hallintoon. Maa on useiden kansainvälisten arvioiden mukaan lähellä romahtamispistettä. Terroristijärjestö Isis on saanut jalansijaa kaaoksen keskellä.

– Sehän auttaisi heti paljon, jos kaksi keskenään riitaista hallintoa rupeaisi pelaamaan yhteen sen mukaan, mitä on sovittu. Kyllä siellä jonkinnäköiset valtiorakenteet ovat olemassa. Meidän täytyy satsata niihin ja saada myös salakuljettajilta bisnes poikki. Se on kaiken a ja o. Periaatteessa on saavutettu sopua Tobrukin ja Tripolin hallintojen välillä, mutta sopu ei oikein toimi, Soini arvioi.

YK:n Libya-valtuutettu Martin Kobler on maanantaina EU-ulkoministereiden lounasvieraana. Kevät saapuu Välimerelle vauhdilla, joten EU:n on Soinin mielestä reagoitava nopeasti.

– Kymmeniätuhansia on hyvin potentiaalinen määrä Eurooppaan pyrkijöitä. Kaikki tuskin pääsevät lähtemään, ja siellä on kuitenkin operaatioita, joilla lähtöä pyritään hillitsemään, mutta Libyassa on seuraava potentiaalinen kohta, kun katsotaan vaihtoehtoisia reittejä Eurooppaan. Libyaan pitäisi saada hallinto, joka pystyy asioita hoitamaan. Muuten maasta voi tulla uusi ongelma EU:lle, Soini varoittaa.

Venäjä-pakotteiden lieventäminen ei ole näköpiirissä

Ulkoministeri arvioi, että EU ei ole lieventämässä Venäjän vastaisia pakotteitaan, jotka on asetettu Venäjän Ukrainassa tekemien sotatoimien takia. Soinin mukaan Itä-Ukrainan tilanteessa ei ole tapahtunut edistystä, joka mahdollistaisi Venäjä-pakotteiden lieventämisen.

– Ei ole näköpiirissä sanktioiden äkillistä lieventämistä. Ei näytä siltä. Edelleen on se perusasia, että Minskin sopimus pitää saada toteutettua. Tämä on ehto, josta EU pitää kiinni. Myöskin sitä tuodaan esille, että Ukrainan pitää hoitaa oma osansa, Soini toteaa.

Venäjä-keskustelu on pitkästä aikaa ulkoministereiden asialistalla.

– Varsinaisia päätelmiä ei ole tarkoitus tehdä, mutta odotan, että kokouksessa on varsin reipasta kielenkäyttöä, ainakin osalta jäsenmaita. Uskoisin, että Venäjä on suuri teema.

Pysyykö EU yhtenäisenä Venäjä-suhteissaan ja pakotteissa?

– Kyllä EU pysyy yhtenäisenä. Vähän kirskuu ja karskuu. Maiden välillä on tiettyjä eroja. Etelä-Euroopassa on enemmän henkeä, että niitä [pakotteita] voitaisiin jollain aikavälillä löyhentää. Sitten esimerkiksi Baltian maat ovat tosi tiukkoina. Siinä on tämmöisiä rintamalinjoja, Soini kuvailee EU:n sisäistä tilannetta.

Soini: ”Kenenkään ei pidä rintamien rikkomiseen ryhtyä”

Onko Suomi asetelmassa lähempänä Kreikkaa vai Viroa?

– Suomi on realisti ja toteuttaa sitä, mitä yhdessä on sovittu. Minskin sopimuksen toteuttamisesta on yhteisesti sovittu. Kun siinä päästään eteenpäin, päästään eteenpäin kaikessa muussakin. Mitään rintamia ei kukaan lähde rikkomaan, eikä kenenkään pidä rintamien rikkomiseen ryhtyä, Soini kertoo Lännen Medialle.

Minskin sopimuksen toteutumiseen on pitkä matka, koska edes pitävää tulitaukoa ei Itä-Ukrainaan ole saatu. Sopimuksen mukaan kriisialueelta pitäisi myös vetää pois kaikki laittomat joukot ja aseet. Venäjän armeijan toiminnan ei siis pitäisi olla mahdollista itäisessä Ukrainassa.

Vasta pitävän aselevon jälkeen olisi mahdollista aloittaa kapinallisalueiden itsehallinnon kehittäminen Minskin sopimuksen pohjalta.

Ranskalta mahdollisesti aloite Lähi-idän rauhankokouksesta ensi kesälle

Syyria ei maanantaina ole Soinin mukaan ulkoministereiden ajatusten kuumimmassa polttopisteessä, mutta Ranskalta on Soinin tietojen mukaan odotettavissa piakkoin aloite laajemmasta Lähi-idän rauhankokouksesta.

– Lähi-idän rauhanprosessissa on mahdollisesti tulossa aloite Ranskalta. Yksi ajatus on, että he kutsuvat jonkinnäköistä rauhanprosessikokousta ensi kesälle, Soini toteaa.

 
Nimi:  
Nimimerkki (jos haluat käyttää):
Sähköposti:
Paikkakunta:  
Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.

   
 


Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n
verkkopalvelu

Päätoimittaja:
Kauko Palola

Päätoimitukset:
Kokkola
puh 020 750 4400 (keskus)
puh 020 750 4405 (ilt. ja viikonloput)

Ylivieska
puh 020 750 4600 (keskus)
puh 020 750 4639 (ilt. ja viikonloput)