KP24
  

9.3.2016 KP24
Marianpäivänä Nivalassa pohditaan naiseksi kasvamista

Perheneuvojana työskentelevä Aila Harvala puhuu Nivalan seurakunnan naistenpäivässä ensi sunnuntaina naiseksi ja ihmiseksi kasvamisesta. Kasvuympäristöllä on iso merkitys persoonan ja tapojen muodostumiselle.

– Jokaisen taustalla on hirveän suuri merkitys elämässä. Kotona opitaan esimerkiksi vaikeista asioista puhuminen, riitelyn keinot sekä arvomaailma, Harvala kuvailee.

Kotona opitut asiat seuraavat mukana myös parisuhteeseen. Harvala nostaakin parisuhteen elämän tärkeimmäksi, mutta samalla vaikeimmaksi suhteeksi.

– Perheneuvojan työn helmi on se, että lapsuudesta tulevat tavat ovat opittuja ja niitä voi muuttaa.

Toinen tärkeä asia ihmiseksi kasvun kannalta ovat sisarukset. Sillä on merkitystä kuinka paljon sisaruksia on ja sattuuko itse olemaan vanhin, nuorin tai kenties keskimmäinen.

Kolmas persoonaa muovaava tekijä Harvalan mukaan on isot elämäntapahtumat kuten kuolemantapaukset ja muutot. Silläkin on vaikutusta, puhutaanko vai vaietaanko niistä.

– Nämä kaikki ovat sellaisia asioita, joita ei voi vaatia nuorten ymmärtävän. Elämä on kasvua ja mitä vanhemmaksi tulee sitä enemmän tiedostaa itsestään. Silloin ei enää tarvitse kuorta tai peittelyä, hän sanoo.

 
Nimi:  
Nimimerkki (jos haluat käyttää):
Sähköposti:
Paikkakunta:  
Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.

   
 


Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n
verkkopalvelu

Päätoimittaja:
Kauko Palola

Päätoimitukset:
Kokkola
puh 020 750 4400 (keskus)
puh 020 750 4405 (ilt. ja viikonloput)

Ylivieska
puh 020 750 4600 (keskus)
puh 020 750 4639 (ilt. ja viikonloput)