KP24
  

17.2.2016 KP24
Susiparin jälkiä kyläkoulun lähellä Toholammilla

Susien jälkiä oli usean asuintalon ja konehallin pihalla Kleemolassa.
Kuva: Kaisa Suomala
Toholammin riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö
Jarmo Tuikka
sai tiistain aikana useamman soiton tuoreista suden jälkihavainnoista omalta kotikylältään Kleemolasta. Jäljet olivat tulleet alueen pihoille maanantain ja tiistain välisen yön aikana.

Susista ei ole yhtään suoraa näköhavaintoa, mutta jäljet kulkevat useamman asutun talon pihan läpi koko Kleemolan–Isokankaan alueella ja Koulukankaalla käytössä olevan konehallin sivuitse. Kulkupaikat sijaitsevat lähimmillään noin sadan metrin päässä Kleemolan koulusta.

Tuikka ja Toholammin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja

Matti Honkonen
varmistivat jäljet suden jäljiksi tiistaina. Susia on liikkunut alueella kaksi, toinen isompi, toinen pienempi. Jäljistä näkyy, että ne ovat liikkuneet yhdessä. Honkonen pitää kokoeron perusteella todennäköisenä, että kaksikossa on uros ja naaras.

Tiistaina susille ei ehditty hakea karkotuslupaa poliisilta, mutta yhteydenpitoa jatkettiin keskiviikkona. Toholammin–Lestijärven laumasta ammuttiin tammikuun lopussa poikkeusluvan sallima yksi susi, mutta sen kaadolla ei ole ollut lauman käyttäytymiseen metsästäjien mielestä juurikaan vaikutusta.

Riistamiehet tähdentävät, että petohavainnoista on tärkeää ilmoittaa mahdollisimman pian oman alueen petoyhdyshenkilöille.

Kommentit
[5 kommenttia]
Miks pitäis ilmottaa petoyhdyshenkilölle? Siksikö, että kaikki elävät eläimet, jotka ovat hiiriä suurempia, pitää maapallolta hävittää. Toivottavasti ihmiset pääsisivät ennakkoluuloistaan ja tietämättömyydestään. Milloinkas se susi on ihmisen tappanut viimeksi täällä Suomessa? Jos ei luonnon keskellä villieläinten kanssa pysty elämään, niin kannattee muuttaa jonnekin betonibunkkeriin ja eristäytyä täysin ;)
Maybe, ke 17.2.2016 19:17

Älkää nyt enää viitsikö. Kannanhoito on siellä kulmilla ohi ja ei kai kaikkia ole tarkoitus lahdata.... Toivottavasti ensi vuonna ei kannanhoidollista lahtausta edes tule, vaan sutta alettaisiin jälleen suojella tässä maassa.
KJ, ke 17.2.2016 20:19

Taitaa olla uutiset vähissä tällä alueella. On tämä outoa porukkaa, kun isoa ukkoakin pelottaa eläimen jälkien näkeminen niin paljon, että oikein pitää kirmata KP toimitukseen soittamaan. Lapsellisuuden huipentumaa.
Wille, to 18.2.2016 11:01

Nykyinen susiensuojelu ja tutkimustyö ovat luomassa sudesta ihmiseen tottuneen pedon, joka on todellinen turvallisuusriski. Susia puolustavat ihmiset mielellään vetoavat siihen, että nykyään sudet eivät ole tappaneet ihmisiä meillä Suomessa. Olosuhteet ovat erilaiset. Tänä päivänä lapset eivät ole paimentamassa karjaa metsässä, eivät myöskään kulje pitkiä matkoja kävellen metsäteitä pitkin kouluun. Jos edellä mainitut olosuhteet olisi tätä päivää niin sudet tappaisivat edelleen ihmisiä. Yhteentörmäyksiä on jo sattunut, mutta onnea on ollut matkassa. Suden tuomaa uhkaa on hyssytelty viime vuosiin saakka, mutta onneksi jo arvovaltaisissakin ihmisissä on löytynyt rohkelikkoja, jotka uskaltavat ”nostaa kissan pöydälle”. Tarvitaan enemmän kuin sanoja. Tarvitaan järkevää toimintaa petopolitiikkaan, joka mahdollistaa susialueille kaatolupia tilanteen mukaan ja nopeaa reagointia muuttuvaan petotilanteeseen. Ei tuudittauduta ajatukseen, että eihän meillä täällä voi sattua mitään vakavaa. Pihasudet kaatoon, ettei lapsesta tuu raatoo
Metsä, suden suojelija, to 18.2.2016 21:28

Suden jälki pihalla = hengenvaarallinen läheltäpititilanne Onko Suomessa sudella on oikeus käydä tarkastamassa pihasta mahdollisesti löytyvää syötävää? Pitäisikö susialueilla lasten ja kotieläinten olla joko häkissä tai sisällä, jotta sudelle riittävä vapaus olisi taattu. Sanon suoraan molempiin, että ei pitäisi. Jokaisen laillisesti rakennetun asumuksen pihalla pitää saada olla sekä lemmikkien ja lasten olla vapaana. On kohtuutonta ja lapsellista joidenkin kaupunkilaisen puhe: eihän siellä maalla tarvi elää kenenkään, joka ei taivu asiasta ymmärtämättömien yhteiseen päätökseen. Sudet kuuluvat Suomen luontoon, mutta kyllä ihmiselämä on paljon arvokkaampi. Vielä 1800-luvulla sudet veivät lapsia pihoista - eivät älynneet vanhemmat tehdä susivarmoja häkkejä lapsilleen. Annetaanko historian alkaa toistaa itseään, hieman yli 100 vuotta sitten Varsinais-Suomessa lähes 20 lasta joutui susien suihin muutaman kuukauden aiakana. Lainsäädäntöä on kehitettävä suuntaan, joka sallii kaikkien pihoilla käyvien susien metsästyksen välittömästi. P.S. Pihasudet kaatoon, ettei lapsesta tuu raatoo
Metsä, suden suojelija, pe 26.2.2016 05:35

 
Nimi:  
Nimimerkki (jos haluat käyttää):
Sähköposti:
Paikkakunta:  
Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.

   
 


Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n
verkkopalvelu

Päätoimittaja:
Kauko Palola

Päätoimitukset:
Kokkola
puh 020 750 4400 (keskus)
puh 020 750 4405 (ilt. ja viikonloput)

Ylivieska
puh 020 750 4600 (keskus)
puh 020 750 4639 (ilt. ja viikonloput)