KP24
  

23.1.2016 KP24
Puhtaana altaaseen - saunaan ja suihkuun ennen uintia

Sanna Isoaho (vas.) ja Jenny Järvelä toteavat, että perhepukuhuone on hyvä vaihtoehto, jos syystä tai toisesta arkailee alastomuutta muiden nähden. Oven ulkopuolella ovat pukukaapit, jonne voi vaatteensa jättää. Kuva: Maisa Järvelä
Uimahallissa käy noin tuhat asiakasta päivittäin. Veden puhtaana pysymiseksi tärkeää on, että jokainen uimari peseytyy ennen altaaseen menoa.

– On välttämätöntä, että saunassa ja suihkussa käydään ilman uikkareita ja peseydytään kunnolla. Myös meikit pitää pestä pois, uinninvalvoja Jenny Järvelä painottaa.

Uinninvalvoja Sanna Isoaho muistuttaa, että myös hiukset täytyy kastella ja pitkät hiukset laittaa kiinni. – Jos hiuksiaan ei kastele, pitää käyttää uimalakkia. Kuivat hiukset katkeilevat veteen eikä kukaan halua saada naapurin hiuksia suuhunsa uidessaan.

Uimahallissa kaikuu useita kertoja päivässä kuulutus peseytymisen välttämättömyydestä. Silti hallipäällikkö Kaija Heinuan mukaan on aina sellaisia, jotka eivät sääntöä noudata. Uinninvalvojat toteavat, että ”tottelemattomissa” on kaikenikäisiä ja molempia sukupuolia.

– Mitä enemmän mennään kuivana ja hikisenä altaaseen, sitä nopeammin vesi liikaantuu. Puhdistaminen taas puolestaan vaatii enemmän klooria.

Joillekin alastomana esiintyminen joukossa on syystä tai toisesta vaikeaa. Sitä varten on olemassa perhepukuhuoneita, joissa saa omassa rauhassa lukon takana riisuutua ja suihkutella.

– Perhepukuhuoneissa ei ole pukukaappeja, vaan vaatteet täytyy tuoda ulkopuolella oleviin kaappeihin. Invapukuhuoneissa kaapit ovat, mutta ne on tarkoitettu erityisryhmille, uinninvalvojat muistuttavat.

Oman rauhan takaavia puku- ja suihkuhuoneita on useita. Järvelä ja Isoaho toteavat, että ne harvoin ovat kaikki varattuja.

– Ehkä uimakoulujen ja vauvauinnin aikana voi joutua odottamaan sellaisen vapautumista. Muuten tilaa yleensä on.

Altaaseen ei saa mennä uimashortseilla. Ne ovat taskuineen ja paksumpine saumoineen myös hygieniariski.

– Myöskään uimavaippoja ei saa vauvoilla käyttää. Vauvan pissa ei ole riski altaassa, mutta kakka on. Sitä taas ei vaipasta huomaa niin nopeasti kuin uimahousuista.

Sen sijaan burkinin käyttö on sallittu, jos se on valmistettu uimapukukankaasta.

Omia apuvälineitäkään ei altaille saa tuoda. Halutessaan voi pyytää kassalta esimerkiksi rollaattoria tai suihkutuolia lainaksi.

Uimahousuja hallista voi vuokrata. Käytöstä peritään viiden euron vuokra. Uikkarit pitää käytön jälkeen palauttaa kassalle.

Heinua toteaa, että valitettavan usein miesten uimahousut lähtevät uimarin matkaan.

– Hävikki on suurta, harmittelee Kaija Heinua.

Uimahallien ohjeet löytyvät eri kielillä tuloaulan pöydältä. Myös valvojilta niitä voi kysyä.

Maisa Järvelä

 
Nimi:  
Nimimerkki (jos haluat käyttää):
Sähköposti:
Paikkakunta:  
Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.

   
 


Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n
verkkopalvelu

Päätoimittaja:
Kauko Palola

Päätoimitukset:
Kokkola
puh 020 750 4400 (keskus)
puh 020 750 4405 (ilt. ja viikonloput)

Ylivieska
puh 020 750 4600 (keskus)
puh 020 750 4639 (ilt. ja viikonloput)