KP24
  

19.1.2017 KP24
Seija Krapu: Kalaruokajuttuja

Kun olin lapsi, ei syöty mitään Norjan lohia niin kuin nyt. Ison järven rannalla kasvaneena kalastaminen ja kalan syöminen olivat lähes jokapäiväistä. Äiti todella osasi laittaa kalaruokia ja niitä syötiin meillä usein, vaikka toinen siskoni ei suostunut kalaa suuhunsa pistämään.

Äidin vierasruokabravuuri oli uunissa kokonaisena paistettu ja täytetty kuha. Kuhan sisällä oli mausteita, luumuja ja riisiä, kalan vatsan äiti ompeli kalastajalangalla kiinni. Korppujauhoa päälle ja huolellinen valelu voisulalla vähän väliä tekivät kuhasta rapean. Olisi kelvannut kuninkaallekin.

Kalakukkoa syötiin tietysti tämän tästä, Savossa kun oltiin, joko muikuista tai vielä parempaa tuli pienistä ahvenista. Mikään ei ole parempaa kuin lämmin, hyvin haudutettu ahvenkukko. Savukaloista parasta oli rasvainen lahna.

Talven herkku oli madesoppa, kalakeittojen kunkku. Äiti ei koskaan nylkenyt madetta, pesi vain nahan puhtaaksi ja paloitteli kalasta suuria pätkiä keittoon. Nahasta tuli kuulemma se maku. Madekeitossa ei ollut mitään kummallisia suuruksia, vain kalaa, perunaa, maustepippuria, maitoa, voita ja lopuksi tilliä sekä kuivanut ruisleivän kanta antamaan maulle viimeisen silauksen.

Mistäkö nämä kalaruuat tulivat mieleen? Siitä, että mateen kutuaika lähestyy ja madetta alkaa ilmestyä kauppoihin. Ei sillä, että olisin useinkaan sitä kaupasta ostanut. Silloin tällöin on ahkera kalastajaystävä mateella paiskannut.

Mateensyönnissä tuli pitkä väli kauppiasaikojen yliannostuksen jälkeen 70-luvun lopulla. Olimme Pulkkilassa kolme vuotta, juuri silloin, kun Uljuan tekoallas oli vielä aika uusi ja kuhisi mateita.

Silloin suosionsa huipulla ollut Leo Lastumäki kiersi kauppakeikoillakin ja tuli meidänkin kauppaan. Hän tiesi Uljuan mateet ja halusi lähteä niitä pilkkimään. Kertoi teettäneensä tehtaalla erikseen itselleen sopivan lämpöhaalarin, iso mies kun oli.

Siltä reissulta meillekin tuli saavillinen pieniä mateita, joiden perkaamisessa, laittamisessa aja syömisessä oli melko homma. Hukkaan niitä ei heitetty.

Kirjoittaja on Nivala-lehden päätoimittaja

 
Nimi:  
Nimimerkki (jos haluat käyttää):
Sähköposti:
Paikkakunta:  
Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.

   
 
Yritykset ja palvelut


Yritys- ja palveluhakemisto
 


Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n
verkkopalvelu

Päätoimittaja:
Kauko Palola

Päätoimitukset:
Kokkola
puh 020 750 4400 (keskus)
puh 020 750 4405 (ilt. ja viikonloput)

Ylivieska
puh 020 750 4600 (keskus)
puh 020 750 4639 (ilt. ja viikonloput)